Ben jij een Lighthouse Parent?

Wat is een Lighthouse Parent?

In de wereld van het ouderschap horen we vaak verschillende termen en stijlen voorbij komen. Een daarvan is de term "Lighthouse Parent", een relatief nieuw concept dat in opkomst is in de opvoedkundige wereld. Maar wat betekent het precies om een "Lighthouse Parent" te zijn? En waarom zou je ervoor kiezen om deze stijl van ouderschap te omarmen? In dit blog ga ik dieper in op dit concept en geef ik praktische tips om een echte “lighthouse-papa- of mama” voor je kind(eren) te worden.

De term "Lighthouse Parent" is bedacht door psycholoog en opvoedexpert Dr. Kenneth Ginsburg. Dit zijn ouders die de rol aannemen van een 'vuurtoren' in de opvoeding van hun kinderen. Zoals een vuurtoren schepen begeleidt door stormachtige zeeën en hen wijst op de gevaren, geeft het hen tegelijkertijd de ruimte om hun eigen koers te varen. Zo biedt een Lighthouse Parent zijn of haar kind net voldoende steun en richting, zonder over-controlerend of over-beschermend te zijn.

Een Lighthouse Parent is een aanwezige en betrokken ouder, maar op een manier die kinderen de ruimte geeft om zelfvertrouwen op te bouwen en eigen keuzes te maken. Deze ouders geven richting en structuur, maar laten het hun kinderen ook toe om fouten te maken, daarvan te leren en zelf problemen op te lossen. Het gaat dus om een mooie balans tussen bescherming en autonomie.

Lighthouse Parenting is een evenwichtige en flexibele aanpak van ouderschap. In het kort de belangrijkste eigenschappen van een Lighthouse Parent:

Beschermen, maar niet overbeschermend
Een Lighthouse Parent biedt veiligheid en stabiliteit, maar geeft niet te veel regels of beperkingen. Deze ouder zorgt ervoor het kind  weet dat ze altijd bij hem of jaar terecht kan. Deze ouder vermijdt overbescherming en heeft veel respect voor de autonomie van het kind. Kinderen mogen altijd fouten maken, zelf leren van hun fouten, waardoor ze groeien en weerbaarder worden.

Vooruitkijken en begeleiden
Net zoals een vuurtoren licht werpt op de weg voor schepen, zo probeert een Lighthouse Parent vooruit te kijken en uitdagingen of obstakels die het kind tegenkomt van een afstand te bekijken. Deze ouders begeleiden hun kind vooral door het te leren omgaan met uitdagingen in plaats van ze te leren om uitdagingen uit de weg te gaan of door ze voor het kind op te lossen.  

Loslaten en vertrouwen
Lighthouse Parents vertrouwen erop dat hun kinderen de vaardigheden en veerkracht zullen ontwikkelen om hun weg te vinden. Dit betekent dat ze hun kinderen toestaan om zelf beslissingen te nemen en de gevolgen daarvan ook zelf te ondervinden. Dit bouwt zelfvertrouwen en onafhankelijkheid op.

Duidelijke afspraken, regels en grenzen
Hoewel Lighthouse Parents hun kind alle ruimte geven, zijn duidelijke afspraken en grenzen ook onderdeel van de opvoeding. Het is een stevige basis voor het ontwikkelen van waarden en normen. Deze basis helpt kinderen om te navigeren door de complexe wereld om hen heen en hun eigen morele kompas te ontwikkelen.

Waarom zou je kiezen om een Lighthouse Parent te zijn?

In een wereld waarin helikopter- ouders steeds vaker voorkomen, biedt de Lighthouse Parent-aanpak een gezonder alternatief. Voor zowel kind als ouder zelf. Op de korte- maar zeer zeker ook op de lange termijn. Veel ouders zijn tegenwoordig zo bang dat hun kinderen falen, dat ze hen constant willen beschermen en sturen. 'De ouder weet wel wat goed is voor zijn kind'! Hoewel dit goed bedoeld is, kan het een kind juist beperken in zijn of haar groei, zelfvertrouwen en zelfontplooiing. 

Lighthouse Parenting is een manier om kinderen adequaat en sensitief te ondersteunen zonder hen te gaan betuttelen. Het moedigt kinderen juist aan om op eigen benen te leren staan, problemen zelfstandig op te lossen en veerkracht te ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat kinderen met zelfvertrouwen de wereld tegemoet kunnen treden, wetende dat ze altijd een veilige plek hebben om op terug te vallen.

Hoe wordt je een Lighthouse Parent?

Benieuwd hoe je zelf een Lighthouse Parent kunt worden? Volg mijn tips en jij wordt de Lighthouse Parent die je wilt zijn!

  • Zorg ervoor dat je huis een plek is waar je kinderen zich veilig voelen en waar ze zich begrepen en gesteund voelen. Dit vormt de basis van hun zelfvertrouwen en geeft hen de moed om de wereld te verkennen.
  • Zorg ervoor dat je duidelijke grenzen stelt, maar wees daarin ook flexibel. Grenzen, regels en afspraken helpen kinderen structuur te geven, maar het is ook belangrijk om ruimte te geven voor onderhandelingen en compromissen. Dit helpt kinderen verantwoordelijkheid te nemen en zelf beslissingen te leren maken. En als een kind mee mag beslissen, zal het zich ook beter aan regels en grenzen houden. 
  • Laat je kinderen weten dat je er altijd voor hen bent, zonder dat je er bovenop gaat zitten. Geef ze de ruimte om zelfstandig te handelen en hun eigen fouten te maken, daar leren ze van. Maar wees altijd beschikbaar en bereikbaar als ze jouw hulp of advies nodig hebben.
  • In plaats van alle problemen van je kinderen op te lossen, kun je hen leren hoe ze zelf oplossingen kunnen vinden en omgaan met teleurstellingen. Dit bereidt hen voor op de uitdagingen die ze in de toekomst zullen tegenkomen. En dan zul jij er niet altijd zijn om ze de hand boven het hoofd te houden!

Lighthouse Parenting is een evenwichtige fijne manier van opvoeden waarbij jij met name als gids fungeert voor je kind(eren). Je biedt een veilige en stabiele basis, waarbij je kind(eren) worden aangemoedigd om zelfstandig te worden en hun eigen weg te vinden. 

Kies je ervoor om een Lighthouse Parent te zijn maar lukt het je niet? Je kunt de opvoedcoach altijd om hulp vragen. Onthoud dat het een voortdurende balans is tussen je kind op weg helpen en loslaten. Als je deze rol met liefde en vertrouwen vervult, zul je je kind(eren) helpen om zelfverzekerde, veerkrachtige en gelukkige individuen te worden.