Eigen willetje
Opvoeden en opgroeien

Eigen willetje?


Heeft jouw kind een sterk eigen willetje? Wil je weten hoe je daar op de juiste manier mee omgaat?


Oke....komt ie!

Als ouder kan het soms een uitdaging zijn om te gaan met een kind dat een sterke eigen wil heeft. Deze kinderen weten vaak precies wat ze willen (of niet willen) en zijn niet bang om hun mening te laten horen. Hoewel dit soms uitdagend kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat een sterke wil ook een hele positieve eigenschap kan zijn. Deze kinderen hebben vaak een groot doorzettingsvermogen en zijn in staat om later in het leven hun doelen te bereiken. De kunst is om dit temperament in goede banen te leiden zonder dat het dagelijks leven in chaos verandert. In dit blog deel ik enkele tips en trucs om hiermee om te gaan.

Verlies je geduld niet

Het kan soms verleidelijk zijn om je geduld te verliezen wanneer je te maken hebt met een koppig kind. Maar kalm blijven is essentieel. Wanneer je rustig en consequent blijft, geef je je kind de zekerheid, structuur en veiligheid. Probeer niet te reageren op de driftbui of het koppige gedrag met boosheid. In plaats daarvan, blijf kalm en geef duidelijke grenzen aan.

  • Tip: Adem diep in en herinner jezelf eraan dat je kind niet uit is op een conflict, maar dat het een hele sterke eigenschap is die je kind in zijn leven juist heel goed kan gebruiken. Door zelf kalm te blijven, help je je kind ook om rustig te worden.

Stel duidelijke grenzen

Kinderen met een sterke wil willen graag controle hebben over hun omgeving. Je kunt aan dit verlangen tegemoetkomen door je kind keuzes te geven binnen bepaalde grenzen. Dit geeft hen een gevoel van autonomie terwijl jij de controle behoudt. Geef nooit meer dan twee keuzes tegelijk waar je kind uit kan kiezen. Het is of dit, of het is dat. Jij mag kiezen. 

  • Voorbeeld: In plaats van te zeggen "Trek je jas aan," kun je vragen: "Wil je eerst je jas aan of je schoenen aantrekken?" Beide keuzes leiden tot het gewenste resultaat, maar je kind voelt zich betrokken bij de beslissing.

Blijf flexibel

Hoewel het belangrijk is om duidelijke grenzen te stellen, kan het ook helpen om flexibel te zijn waar dat mogelijk is. Soms is het oké om toe te geven aan de wensen van je kind, vooral als het geen grote impact heeft op de situatie.

  • Tip: Vraag jezelf af of het echt nodig is om voet bij stuk te houden, of dat je misschien wat ruimte kunt geven zonder dat het schadelijk is of dat je je kind zijn zin geeft omdat ie anders de boel bij elkaar gilt.

Benoem gevoelens van je kind

Kinderen met een sterke wil hebben vaak intense emoties. Het kan helpen om deze gevoelens te benoemen. Laat je kind weten dat je begrijpt hoe het zich voelt, ook al ben je het niet altijd eens met het gedrag.

  • Voorbeeld: "Ik zie dat je boos bent omdat je nu geen ijsje mag. Het is oké om boos te zijn, maar we eten nu geen ijs omdat het bijna tijd is voor het avondeten."

Door gevoelens te erkennen, laat je je kind zien dat zijn emoties ertoe doen, wat kan helpen om het gedrag te kalmeren.

Wees duidelijk in je verwachting

In plaats van te focussen op wat je kind niet mag doen, probeer aan te geven wat je kind juist wel mag doen. Dit helpt je kind om te begrijpen wat er van hem verwacht wordt, zonder zich te verzetten tegen een verbod.

  • Voorbeeld: In plaats van te zeggen "Niet rennen in het huis," zeg je "In huis lopen we rustig."

Beloon positief gedrag

Kinderen met een sterke wil reageren vaak goed op positieve bekrachtiging. Zorg ervoor dat je hun goede gedrag opmerkt en prijst. Dit moedigt hen aan om dit gedrag vaker te vertonen. Tegenover elke opmerking moeten minimaal 2 positieve opmerkingen terug komen. 

  • Tip: Maak een beloningssysteem voor bepaalde doelen, zoals luisteren of samenwerken. Dit geeft je kind iets om naartoe te werken en geeft jou de kans om positief gedrag te versterken.

Los dingen op met humor

Humor kan een krachtig hulpmiddel zijn om spanning te verminderen en je kind te helpen om te gaan met moeilijke situaties. Soms kan een grapje of een spelletje de sfeer helemaal veranderen en het kind helpen om mee te werken.

  • Voorbeeld: Als je kind zijn tanden niet wil poetsen, maak er een spelletje van: "Laten we kijken of we dat vervelende tandenmonster kunnen vangen met de tandenborstel!"

Leer je kind problemen zelf op te lossen

Kinderen met een sterke wil willen vaak zelf oplossingen bedenken. Dit is een geweldige kans om hen te leren hoe ze problemen kunnen oplossen. Moedig je kind aan om na te denken over alternatieven en samen naar oplossingen te zoeken.

  • Voorbeeld: Als je kind niet wil opruimen, vraag dan: "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kamer netjes blijft en jij toch plezier hebt? Heb jij ideeën?"

Zorg voor een duidelijk ritme

Een voorspelbaar ritme kan kinderen met een sterke wil helpen om zich veilig en geborgen te voelen. Als ze weten wat er gaat komen, kunnen ze zich beter voorbereiden en is de kans kleiner dat ze zich verzetten.

  • Tip: Houd je aan een vaste routine voor dagelijkse activiteiten zoals maaltijden, bedtijd, en speeltijd. Dit geeft je kind een gevoel van controle en voorspelbaarheid.

Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen leren veel door naar hun ouders te kijken. (spiegelen) Als jij zelf kalm, geduldig en respectvol bent in je interacties, zal je kind dat gedrag waarschijnlijk ook overnemen. Laat zien hoe je met uitdagingen omgaat zonder je geduld te verliezen.

  • Voorbeeld: Als je merkt dat je boos begint te worden, zeg dan lhardop: "Ik voel me nu een beetje boos. Ik ga even diep ademhalen, zodat ik rustig kan blijven."

Omgaan met een kind met een sterke wil kan een uitdaging zijn, maar het is ook een kans om je kind belangrijke levensvaardigheden bij te brengen, zoals zelfbeheersing, probleemoplossend werken en onafhankelijkheid. Door zelf kalm en consequent te blijven, duidelijke grenzen te stellen, en je kind keuzes en verantwoordelijkheid te geven, kun je het gedrag van je kind in goede banen leiden zonder zijn of haar natuurlijke wilskracht te onderdrukken. Met geduld, humor, en een beetje creativiteit, kun je een positieve en ondersteunende omgeving creëren waarin je kind zijn eigen willetje op een positieve manier tot uitdrukking komt!

Categorieën