Spelen met je kind, hoe doe je dat precies?

Spelen met je kind is een van de meest waardevolle en belonende dingen die je als ouder met je kind kunt doen. Het versterkt niet alleen de band tussen jou en kind, maar helpt ook bij de cognitieve, sociale en emotionele ontwikkeling van je kind. In dit blog duik ik dieper in op hoe je samen met je kind kunt spelen, welke activiteiten geschikt zijn, en geef ik praktische tips voor een fijne speelervaring.

Het belang van spelen

Waarom zou je eigenlijk spelen met je kind? Spelen is de natuurlijke manier waarop kinderen de wereld om hen heen ontdekken. Het geeft hen de kans om te leren over vormen, kleuren, en materialen, maar ook om sociale vaardigheden, zoals samenwerken en delen, te oefenen. Als ouder speel je hierin een belangrijke rol door als 'speelpartner' aanwezig te zijn. Dit geeft je niet alleen de mogelijkheid om een band op te bouwen met je kind, maar ook om je kind te ondersteunen en te begeleiden in zijn of haar ontwikkeling.

Leeftijden en activiteiten

De activiteiten die je doet, zijn sterk afhankelijk van de leeftijd en interesses van je kind. 

Jonge baby’s kunnen bijvoorbeeld erg gefascineerd door het zien van kleuren, het luisteren naar geluiden en het voelen van verschillende texturen. Rammelaars, zachte knuffels, en knisperboeken zijn bijvoorbeeld perfect. Daarnaast vinden baby’s het heerlijk om naar je stem te luisteren. Zing simpele kinderliedjes, bespeel een instrument of vertel versjes. Leg je baby ook gerust op een speelkleed op de buik. Je kunt je kind bijvoorbeeld in een spiegeltje laten kijken. Dit helpt bij het ontwikkelen van nek- en rugspieren. Je kunt ook een speeltje voor hem neerleggen zodat hij leert om er naar toe te kruipen. 

Peuters hebben een onstilbare nieuwsgierigheid en energie. Spelenderwijs leren ze alles over hun omgeving en ontwikkelen ze hun motorische en sociale vaardigheden: Bouw samen torens en kijk hoe je kind het plezier heeft in bouwen en het vervolgens weer omgooien. Dit helpt met hun fijne motoriek en logisch denken. Spelen met klei, zand of zelfs deeg helpt peuters hun zintuigen en creativiteit te gebruiken. Ook spelen met looseparts vinden kinderen geweldig. Elke dag even een boekje lezen met je kind is goed voor de taalontwikkeling en het opbouwen van concentratie. Laat je kind het maar vertellen wat het allemaal ziet. 

Kleuters hebben vaak een rijke fantasie en beginnen al echte sociale interacties aan te gaan. Met kleuters kun je bijvoorbeeld winkeltje spelen. Dit noem je ook wel rollenspel. Dit stimuleert de fantasie en leert je kind over verschillende rollen in de samenleving.

Ook creatieve activiteiten zoals knutselen helpen bij de ontwikkeling van fijne motoriek en laten kleuters experimenteren met hun creativiteit. Zorg dat je kind de nodige spullen heeft, leg alles op tafel (papier, plaksel, kinderschaar etc) en laat je kind lekker gaan. Je hoeft helemaal geen crea-bea type te zijn. Laat je kind het maar bedenken en jij kunt je kind volgen. Je kind weet en kan zelf al een heleboel! Eenvoudige bordspelletjes zoals memory of domino zijn ook leuk om samen te doen en leert je kleuter om samen te werken, regels te volgen en strategieën te ontwikkelen. 

Schoolgaande kinderen hebben vaak al specifieke interesses ontwikkeld. Dus ook met deze leeftijd kun je prima samenspelen met je kind. Samen een balletje trappen, lekker fietsen, tikkertje spelen, een boom beklimmen in het bos. Verzin het maar. Dit helpt niet alleen bij de fysieke ontwikkeling van je kind, maar bevordert ook het samenwerken! Met schoolgaande kinderen kun je ook bak-activiteiten doen of samen een vogelhuisje timmeren. 

Tips voor het spelen met je kind

Ik geef je een paar praktische tips, (do’s en don’ts) om ervoor te zorgen dat de speelervaring zowel voor jou als je kind plezierig en leerzaam is.

Do’s

  • Laat je kind het spel leiden en volg je kind. Volg zijn ideeën en probeer mee te gaan in hun fantasie en spel. Dit geeft hen een gevoel van autonomie en zelfvertrouwen.
  • Probeer verschillende soorten activiteiten aan te bieden: creatief, fysiek, educatief en rustig. Dit helpt je kind om verschillende vaardigheden te ontwikkelen. 
  • Zet je telefoon of andere afleidingen uit en wees volledig aanwezig. Het gaat om de kwaliteit van tijd samen, niet om de kwantiteit.
  • Positieve feedback geeft je kind een goed gevoel en stimuleert hen om verder te ontdekken en te leren.

Don’ts

  • Laat je kind de leiding nemen in het spel. Als je te veel controle uitoefent, kan dit hun creativiteit en zelfstandigheid beperken en zijn jullie snel klaar. 
  • Spelen gaat niet om winnen of verliezen, maar om samen plezier hebben en leren. Probeer je niet te veel te richten op het resultaat, maar op het proces. Das veel belangrijker!
  • Probeer niet elk moment in te vullen met geplande activiteiten. Laat ruimte voor vrij spel waarin je kind zelf kan bedenken wat jullie gaan doen, ontdekken en experimenteren.
  • Vermijd afleiding door je telefoon of andere zaken, zodat je de volledige aandacht aan je kind kunt geven. Dit bevordert de kwaliteit van de tijd die je samen doorbrengt.

Spelen met je kind is meer dan alleen plezier maken; het is een belangrijk onderdeel van hun ontwikkeling en versterkt de band die jullie samen hebben. Door open te staan voor verschillende soorten activiteiten en aandacht te geven aan de behoeften en interesses van je kind, kun je samen waardevolle en betekenisvolle momenten creëren. Onthoud dat het niet gaat om perfectie, maar om samen genieten van de tijd die je hebt.