Voed jij je kind perfect op? Het kan......
Wil jij je kind 'perfect' opvoeden? Dat kan. Is het handig? Uhhhhh....nee, niet echt. Ik neem je er even in mee.
In de wereld van opvoeding zijn er tegenwoordig talloze opvoedingsstijlen.
Een veelbesproken opvoedingsstijl is die van de 'helikopterouders'. Heb je er ooit van gehoord? Het is een term die je steeds vaker tegenkomt. Deze specifieke opvoedingsstijl heeft (mogelijk) nadelige gevolgen voor de ontwikkeling van je kind.
In dit blog duik ik dieper in deze materie en vertel ik je wat de kenmerken zijn, maar ook wat eventuele oorzaken en gevolgen zijn. En die zijn niet mis!
Helikopterouders hebben de beste bedoelingen in de opvoeding van hun kind. Dat heeft mijns inziens elke ouder. Maar deze opvoedingsstijl kan echt verkeerd uitpakken. Zowel voor ouder als voor het kind. Ouders houden er een extreme opvoedingsstijl op na, omdat ze denken dat ze hun kind met alles moeten helpen.
Ze doen ook letterlijk alles voor hun kind, omdat ze overal gevaar zien. Ze hangen als een soort helikopter boven hun kind en houden het kind bij alles wat het doet in de gaten. Ze bepalen zelfs met welk kind hun kind mag spelen en wat ze er gaat gebeuren als een kind met een ander kind speelt.
Deze ouders voelen zich ook vaak overbezorgd en zijn over beschermend en laten hun kind alleen spelen in een omgeving die zij volledig kunnen controleren. Het moet echt 100% veilig zijn. Alle obstakels waar het kind mogelijk tegenaan kan lopen, worden door ouders uit de weg geruimd. 'Ik moet zorgen dat mijn kind niks overkomt, dus ik zal alles voor hem doen, zodat hij niet zal falen'.
Sommige ouders kiezen ervoor hun kinderen klein te houden, wat de zelfstandigheid van het kind sterk beperkt en geen ruimte biedt voor autonomie. Dit leidt ertoe dat het kind afhankelijkheid aanleert, zonder de kans om zelf de leiding te nemen of zelfstandig problemen op te lossen. Het resultaat is een gebrek aan zelfvertrouwen, een laag zelfbeeld en een onbekendheid met zelfstandigheid. Ze worden onzeker over hun eigen capaciteiten, ervaren constante druk om te presteren en voelen zich voortdurend gecontroleerd. Dit kan leiden tot moeilijkheden in sociale interacties, een gebrek aan assertiviteit in conflicten en een verhoogd risico op pesten, wat angst en frustratie veroorzaakt.
De redenen voor deze opvoedingswijze variëren. Ouders kunnen gedreven worden door diepe angst en bezrogdheid over de veiligheid en toekomst van hun kind, culturele verwachtingen en sociale druk, of onzekerheid over hun eigen opvoedkundige vaardigheden en ervaringen uit het verleden. Hoewel deze opvoedingsstijl op korte termijn voordelen kan hebben voor de ouder, zijn de langetermijngevolgen voor het kind vaak nadelig. Als je je kind op deze manier opvoedt en na het lezen van dit blog je stijl wilt veranderen, maar niet weet waar te beginnen, kan ik jou en je gezin effectief ondersteunen bij het vinden van een nieuwe aanpak.
Neem contact op met de opvoedcoach van Pedagoochelen, en we kunnen vandaag al van start gaan!
Liefs Bianca (06-53689861) of info@pedagoochelen.nl
Opvoedcoach on demand
Pedagoochelen