Negatief gedrag doorbreken
Opvoeden en opgroeien

Hoe doorbreek je negatief gedrag bij een kind?

Het doorbreken van negatief gedrag bij kinderen is cruciaal voor de ontwikkeling en welzijn van het kind. Om dit te bereiken, is het belangrijk om te begrijpen en te achterhalen wat de triggers van het gedrag zijn en welke manieren je kunt inzetten om dit gedrag op een positieve manier te veranderen.

Wat is de trigger van het gedrag van je kind?

Om de trigger van bepaald gedrag te achterhalen, kunnen je het volgende doen:

  • Observeer je kind: Houd een dagboek bij waarin je noteert wanneer het gedrag zich voordoet, wat eraan voorafging, wie erbij betrokken was en wat de reactie van jouw kind was. Door deze informatie te analyseren, kun je patronen ontdekken die wijzen op specifieke triggers, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, honger, frustratie, of overprikkeling.
  • Vraag het je Kind: Afhankelijk van de leeftijd van het kind, kan het nuttig zijn om met je kind te praten en vragen te stellen over hun gevoelens of gedachten op het moment van het gedrag. Dit kan helpen om als ouder beter te begrijpen wat hen triggert.
  • Welke trigger zit er in de omgeving: Kijk naar de omgeving om mogelijke oorzaken te vinden, zoals veranderingen in routine, conflicten met andere kinderen, of iets dat het kind angstig of ongemakkelijk maakt.

Wat is de functie van het gedrag van je kind?

Gedrag is vaak een vorm van communicatie. Probeer te achterhalen wat je kind jou probeert te vertellen of welk doel het gedrag dient, zoals:

  • Aandacht vragen: Negatief gedrag kan een manier zijn om aandacht te krijgen, zelfs als het negatieve aandacht is. Op welke momenten geef jij je kind aandacht?
  • Vermijding: Je kind kan proberen iets te vermijden wat hij niet leuk vindt of waar hij zich ongemakkelijk bij voelt.
  • Sensorische behoeften: Sommige kinderen vertonen gedrag als gevolg van sensorische overbelasting of -onderstimulatie.

Let op: een kind heeft altijd een positieve intentie met zijn gedrag. Ook al is dat gedrag negatief. Aan de volwassene om te achterhalen wat deze positieve intentie precies is!

Welke interventies kun je inzetten?

Als je de triggers en functie van het gedrag van je kind begrijpt, kun je positieve interventies gebruiken om het gedrag van je kind te doorbreken en positief te beïnvloeden:

  • Bevestig gevoelens van je kind: Laat je kind weten dat zijn gevoelens er altijd mogen zijn. Gebruik al je empathie om te laten zien dat je begrijpt wat je kind doormaakt. Dit zorgt ervoor dat je kind zich gehoord en begrepen voelt.
  • Wees duidelijk in je verwachtingen: Zorg ervoor dat je kind weet wat er van hem wordt verwacht. Duidelijke en eenvoudige regels kunnen helpen om je kind structuur en veiligheid te bieden.
  • Bied je kind een alternatief: Leer je kind wat gewenst gedrag is door hem een alternatief te bieden. Als je kind bijvoorbeeld schreeuwt om aandacht, leer hem om op een vriendelijke manier om hulp te vragen. Je kunt dit ook oefenen met je kind!
  • Wees positief: Beloon gewenst gedrag met aandacht, een knipoog, een sticker of beloof dat je samen met je kind een spelletje doet. Dit motiveert je kind om positief gedrag vaker te vertonen.

Creëer een fijne omgeving voor je kind

Zorg voor een omgeving die je kind helpt om gewenst gedrag te vertonen:

  • Een voorspelbare routine geeft kinderen een gevoel van veiligheid en helpt hen te weten wat ze kunnen verwachten. Heeft je kind negatief gedrag? Reageer dan vooral met geduld en laat je niet verleiden hetzelfde te gaan doen. DIt kan juist contraproductief werken. Blijf in je rol van ondersteunende ouder!
  • Leer kinderen technieken voor zelfregulatie, zoals diep ademhalen, een rustig plekje zoeken, of om zijn gevoelens te uiten in woorden. Op de website van babyslaapniet.nl tref je een ademhalingsoefening aan die je kind kan helpen.

Reflecteer continu op je eigen handelen

Evalueer regelmatig, bijvoorbeeld samen met de opvoedcoach van Pedagoochelen of je aanpak werkt en maak in overleg aanpassingen als dat nodig is. Dit helpt bij het ontwikkelen van de juiste aanpak die past bij de unieke behoeften van jouw kind.

Veranderingen in gedrag hebben wel tijd nodig. Dus blijf consequent in je handelen ook als je denkt dat het geen effect heeft. Soms duurt het even voordat je veranderingen ziet in gedrag! Volhouden loont!

Sparren met de opvoedcoach van Pedagoochelen? Neem gerust contact op!

info@pedagoochelen.nl


Categorieën